13 sprawdzonych trików do zastosowania w kuchni

13 sprawdzonych trików do zastosowania w kuchni

Płacz podczas krojenia cebuli, uporczywie zamknięty słoik lub czerstwe pieczywo, to tylko niektóre z najczęstszych problemów, jakie spotykamy w kuchni. Zobacz 13 sprawdzonych trików kuchennych i ułatwiaj sobie życie.

1. Krojenie cebuli bez łez

Włóż cebulę na 30 sekund do mikrofalówki. Dzięki temu unikniesz płakania podczas jej krojenia.

2. Łatwiejsze obieranie pomidora

Włóż pomidor do mikrofali na 60 sekund, dzięki czemu skórka zejdzie z niego bez problemu. Metoda działa również w obieraniu czosnku. Jest to łatwiejszy sposób niż oblewanie pomidora wrzątkiem i zimną wodą.

3. Czerstwe pieczywa

Czerstwe pieczywo to zmora każdej Pani Domu, nawet najlepsze pieczywo lub bułka wysycha już w parę godzin po zakupie. Włóż pieczywo na 30 sekund do mikrofalówki, dzięki czemu staną się miękkie.

Czerstwy chleb możesz wykorzystać również do usuwania plam i zabrudzeń na ścianach. Usuń skórki, ugnieć miąższ nadając mu kształt kulki. W ten sposób będzie działać na zasadzie gumki do mazania plam na ścianach.

4. Węgiel aktywny a przypalony garnek

Aktywny węgiel to tani i ekologiczny sposób na pozbycie się przypalonej powłoki garnka. Rozkruszone tabletki w garnku zalej wodą i po upływie 30 minut  dokładnie wyszoruj przypalone dno.

5. Tarcie masła na tarce

Dzięki starciu masła na tarce, z łatwością posypiesz nim ugotowane warzywa lub połączysz z innymi składnikami ciasta.

6. Zamrażanie sosów

Wlej sos, który pozostał Ci z obiadu do foremek na kostki lodu. Takie rozwiązanie w przyszłości uratuje Cię podczas przygotowania szybkiego obiadu. Dzięki niemu nie zmarnujesz resztek sosu. Foremki wielkości kostek lodu sprawią, że nie musisz rozmrażać całej zawartości.

7. Aksamitnie miękkie lody

Umieść pudełko z lodami w foliowe torebce strunowej i wyciśnij z niego powietrze. Następnie zamroź pudełko lodów, jak zwykle. Dzięki temu trikowi lody nie będą twarde, a aksamitnie miękkie wprost nadające się do jedzenia.

8. Nieruchoma deska do krojenia

Podłóż pod deskę wilgotny ręcznik papierowy, dzięki temu deska będzie zawsze na swoim miejscu podczas krojenia.

9. Świeża i krucha sałata

Włóż sałatę do miski przykryj ręcznikiem papierowym i owiń folią spożywczą. W ten sposób ręcznik wchłonie wilgoć, która jest głównym powodem psucia i więdnięcia sałaty.

10. Więcej soku z cytryny

Roluj dłonią nieobraną cytrynę, by uzyskać bardziej soczyste plasterki i wycisnąć więcej soku. Jest to sprawdzony sposób barmanów podczas przygotowania drinków.

11. Schłodzone wino bez lodówki

Aby schłodzić wino przed podaniem wrzuć do kieliszka zamrożone winogrona, które nie zmienią jego smaku i go nie rozwodnią.

12. Świeże zioła

Zamroź świeże zioła z oliwą z oliwek. Wykorzystaj do tego foremkę do kostek lodu. Dzięki temu w każdej chwili rozpuścisz aromatyczną oliwkę w daniu.

13. Łatwe otwieranie słoika

Gdy nie masz w danej chwili męskiej ręki do otwarcia słoika, użyj gumowej rękawicy, która zapobiegnie ślizganiu się ręki i ułatwi otwarcie upartego słoika.

Dodaj komentarz